Basis Recept Verse Pasta

Verse Pasta

Ik kan het me nog goed herinneren dat ik een paar jaar geleden begon met ‘koken’. Gedroogde pasta uit een zakje tot snot koken. Een poedersaus aanlengen met water of melk. Samenvoegen en dan een lading Gouda kaas over het geheel raspen en in de oven gooien tot de bovenkant tot een donkerbruine koek was gegrild. Het gehele gerecht kronen tot Pasta Al Forno en een culinair misbaksel was geboren.

Dit geheel deed me niks denken aan die mooie pasta zo zacht als zijde met een kleine bite, die ik ooit op een vakantie in Italië had gegeten. Als een malle ging ik recepten opzoeken om verse pasta te maken. Ontsteld was ik, toen ik erachter kwam hoe makkelijk het was om dit zelf te maken. Sindsdien ken ik talloze recepten om verse pasta maken. En een heel basic recept wil ik nu met jullie delen.

Basis Recept Verse Pasta

Benodigdheden:

100 gram bloem het liefst Tipo ’00’ (extra om te bestuiven)
1 groot ei
Pastamachine

Recept

Dit recept is voor 1 persoon, dus voel je vrij om het te vermenigvuldigen met het aantal mensen waar je dit voor maakt.

Ik hou meestal 100 gram aan per persoon voor één gerecht met pasta in de hoofdrol, dus denk aan bijvoorbeeld tagliatelle met een saus en geserveerd met een salade.

Pak een grote kom en weeg 100 gram bloem hierin af. Maak in de bloem een kuil groot genoeg om je ei in te klutsen. Breek in de kuil vervolgens je ei en kluts deze met een vork, meng vervolgens beetje bij beetje je bloem bij je ei totdat alle bloem met de ei vermengd is. Dit is het moment waarbij je vork weg mag en je handen het vuile werk verder mogen opknappen. Doe wat bloem op je beide handen en kiep het ei/bloem mengsel op een schone werkbank. Nu is het tijd om je deeg te gaan kneden. Als het in het begin iets teveel aan je handen begint te plakken, maak je geen zorgen! Blijf gewoon kneden, op een gegeven moment zal je merken dat het één mooi geheel gaat worden. Als je in je deeg zachtjes knijpt en het voelt een beetje hetzelfde als wanneer je het puntje van je neus zachtjes knijpt met 2 vingers, is je deeg goed.

Wikkel je deeg in plastic folie en laat dit een half uurtje in de koelkast rusten. Dit zal het uitrollen straks een stuk makkelijker maken.

Nadat een half uur is verstreken, kunnen we gaan uitrollen. Maak het deeg plat met een deegroller, je handen of een verdwaalde fles wijn. Nu moet je je deeg op de breedste stand in de pasta machine voeren. Wat eruit komt vouw je vervolgens in 2en en voer je weer in je machine. Herhaal dit proces zo’n 3-4 keer. Wanneer je het deeg eerder niet goed heb gekneed, zul je merken dat je pasta wat gaat breken en niet mooi uit de machine komt. Maak je geen zorgen, herhaal het proces van vouwen en voeren, totdat er een homogene plak uit je machine komt. Wanneer dit het geval is voer je je machine elke keer weer (zonder te vouwen) in je apparaat, maar nu elke keer een standje minder breed op je instelknop. Dus heel simpel standje 9-8-7-6-5-4-3-2-1. Als je deeg in dit proces een beetje begint te plakken, kan je je pastavel licht bestuiven met wat bloem.

Je hebt nu als het goed is een mooi lang vel pasta, die je vervolgens kan gebruiken in welke pasta recept dan ook.

Advertisements

2 thoughts on “Basis Recept Verse Pasta

  1. Pingback: Ricotta, Spinazie en Zachte Eidooier Ravioli. | Ph's Kitchen

  2. Pingback: Tagliatelle met Krab en Geroosterde tomaten,paprika,knoflook pastasaus | Ph's Kitchen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s