Gegrilde Sardientjes met een geroosterd Citroen Vinaigrette

Gegrilde Sardientjes met geroosterd citroen vinaigrette

Vandaag was ik helemaal niet van plan een blogpost te schrijven. Maar toen ik dit probeersel als lunch had bereid, wist ik dat dit gedeeld moest worden.

Sardientjes doen me altijd denken aan vakantie, lekker gegrild en eten als tapas aan het strand of op het terras. Deze variant lijkt heel erg op wat ik vaak heb gegeten, met als eigen touch dat ik knoflook en citroen in de oven rooster. De knoflook wordt minder scherp en een stuk zoeter en voller van smaak. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de citroen. De vinaigrette die ik daarmee maak vind ik een super alternatief voor de standaard citroen schijf die je over je vis knijpt. Dit recept voldoet als tapas, hapje, of klein voorgerecht voor 2 personen.

Benodigdheden (voor 2 personen)

Sardientjes

10 sardientjes, geschubt, van ingewanden ontdaan en drooggedept
3 grote tenen knoflook
1 theelepel pimentón (gerookt spaans paprika poeder, heb je dit niet in huis vervang dit dan door normaal paprika poeder)

Vinaigrette

1 middelgrote citroen
extra vierge olijfolie
handje peterselie, fijngehakt

Recept

Verwarm de oven op 200 graden celsius. Snijd de topjes van de knoflook en wikkel ze met wat olijfolie, zout en peper in aluminium folie. Halveer je citroen, haal de pitjes die je kan zien eruit en leg de citroen met de snijkant naar beneden in een ovenvaste schaal en leg de knoflook erbij. Wanneer je oven voorverwarmd is mag de schaal erin. Haal na 25-30 minuten de schaal uit de oven en laat de citroen en knoflook afkoelen. Let tussentijds op of de natuurlijke suikers van de citroen die eruit komen, niet te hard karameliseren en dus gaan verbranden. Mocht dat dreigen te gebeuren haal je de citroen natuurlijk vroegtijdig eruit.

Verwarm een grillpan op hoog vuur, deze is heet genoeg wanneer hij licht gaat roken. Knijp de zacht geroosterde knoflook uit in een vijzel en stamp die met wat zeezout en peper tot een pasta. Meng paprika poeder er doorheen. Roer dan een eetlepel olijfolie (van tweede persing) door de pasta tot het een redelijk homogeen mengseltje is geworden. Wrijf met je handen zachtjes de sardientjes in met de pasta en probeer zoveel mogelijk van de visjes te bedekken. Vergeet de holtes niet! Als je pan heet genoeg is, grill je de sardientjes. 2 tot 3 minuten per kant, afhankelijk van de grootte van de vis. Je wilt de sardientjes net zolang grillen tot ze bijna tegen het verbranden aanzitten. Zo zijn ze het lekkerst!

Als de vis aan het grillen is, kan je de vinaigrette maken. Voeg in een kom wat zout en peper toe en knijp hierin je geroosterde citroen, pulp en al, uit. Mocht er nog wat sap in je ovenschaal liggen kan je dit ook nog toevoegen. Giet al kloppend met een garde, in een dunne straal, twee keer zoveel olijfolie (extra vierge) als citroensap toe, totdat het een mooie emulsie wordt. Voeg nu de fijngehakte peterselie toe.

Tijd om te proeven! Vind je de vinaigrette te flauw, klein beetje zout toevoegen. Is hij te zuur? Voeg dan een heel klein drupje honing toe. Door de karamelisatie van de citroen kan hij ook iets te zoet geworden zijn. Knijp dan een aantal druppels verse citroensap erbij.

Klaar! Super simpel gerecht. Maak je bord op met de sardientjes en lepel er royaal wat vinaigrette over heen.

En wederom voor de too long didn’t read lezers:

Citroen en knoflook 30 minuten op 200 graden. Stamp de knoflook met zout en peper, marineer sardientjes. Grill ze bijna zwart. Meng de vinaigrette ingredienten bij elkaar. Lepel over vis. Eten. Doei.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s