Broccoli, Erwten Risotto

Broccoli Erwten RisottoBroccoli Erwten Risotto 2

 

 

 

Risotto. Heerlijk, simpel, maar toch met wat valkuilen. Kook je de rijst te lang, wordt het rijstepap. Te kort en je bijt in harde rijst korrels. Een goede risotto vraagt even wat geduld en constante aandacht. Ga dus niet tijdens het maken van risotto ‘even’ kijken hoe het gaat met het zoveelste relatieprobleem van Ridge of Ludo bij The Bold of GTST. Even kijken hoe Bastian Kittel weer een sprint naar zich

toe trekt, zit er helaas ook niet in. Vandaag heb ik gekozen voor een groene en eventueel vegetarische variant op de standaard Risotto Bianco. Deze keer accentueer ik weer de hoofdsmaken met de Cressen van Discover Fresh. De BroccoCress voor de broccoli en de Crazy Pea voor de velderwtjes. Maak van je broccoli hele kleine roosjes, zodat je met iedere hap een beetje hebt. Ik vind niks vreselijkers dan van die enorme bomen in mijn eten. Wat betreft de ewrtjes, als je geen vers kunt krijgen, is de bevroren variant meer dan prima. Als het maar niet uit zo’n blikje of glazen potje komt, die zijn echt niet lekker.

Benodigdheden (voor 3 grote eters, 4 kleinere eters)

Middelgrote ui, fijngesnipperd
1 stengel bleekselderij, geschild en fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
3 handen velderwtjes (vers of bevroren is prima, absoluut niet uit blik!!)
Halve broccoli, in hele kleine roosjes
300 gram risottorijst (ik heb Arborio gebruikt)
1 liter kippenbouillon (gebruik groentebouillon voor een vega variant)
1 glas wittewijn
Boter
Olijfolie
Parmezaanse kaas
Handje Crazy Pea van Discover Fresh
Handje BroccoCress van Discover Fresh
Kom met ijswater

Bereiding

Verwarm op laag vuur een klontje boter met wat olijfolie in een grote koekenpan, je rijst zal namelijk in volume vergroten. Doe in de pan je ui, bleekselderij en knoflook, dit heet een soffritto. Laat die rustig zacht worden, zo’n 8 tot 10 minuten. Breng ondertussen je bouillon aan de kook. Doe eerst je broccoli in de bouillon en na een halve minuut de erwtjes. Blancheer de groenten nog een minuut. Niet te lang! Dan worden ze zompig en vies. Laat nu gelijk schrikken in ijswater. Zo stopt het garingsproces en wordt de mooie groene kleur behouden. Gooi de bouillon niet weg!

Als je soffritto mooi zacht is, zet je het vuur hoog en doe de rijst in de pan. Roer en zorg dat alle korrels even wat warmte hebben gekregen. Heel belangrijk! Blus het geheel nu af met de wijn. Blijf roeren. Wanneer de wijn is geabsorbeerd mag je het vuur laag zetten. Giet een soeplepel bouillon door je risotto. Wanneer je bouillon geen zout bevat, mag je dit nu toevoegen. Wederom, blijf roeren. Wanneer de bouillon is geabsorbeerd doe je weer een soeplepel erbij tot dat de rijst gaar is. Heb ik al gezegd dat je moet blijven roeren? Dit zorgt ervoor dat het zetmeel uit de rijstkorrel komt. Dit komt dan weer ten goede van de romigheid van je eindresultaat.

Blijf dus proeven voeg zout/peper wanneer nodig en hou, tegen het einde van de kooktijd, de garing van de rijst in de gaten (de rijst heeft zo’n 20 minuten nodig). Wanneer de rijst echt gaar is, mag het vuur uit. Doe 2 handjes parmezaanse kaas en 2 eetlepels boter door de risotto samen met de groente die al geblancheerd zijn. Roer even door en laat de risotto 2 minuten ‘rusten’ met de deksel op de pan. De kaas en boter krijgen nu de kans om je gerecht mooi romig en smeuïg te krijgen. Je groenten worden nu ook weer even opgewarmd. Schep wat risotto op een bord en garneer de Cressjes erop.

Simpel recept, maar heeft wel je aandacht nodig. Even een best belangrijk puntje. Eet alsjeblieft zo snel mogelijk de risotto op. Hij verliest heel snel zijn smeuïgheid.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s