Vietnamees rund: Bo Luc Lac Recept.

Bo Luc Lac Recept

 

Pas geleden heb ik dit gerecht geproefd bij een Vietnamese vriendin van mijn moeder. Ze was zo aardig om me het recept te verklappen. Bo Luc Lac noemde ze het. Vertaling schijnt ‘schuddend rund’ te zijn, verwijzend naar de schuddende beweging die je maakt bij het wokken van het vlees. Super simpel recept en iets wat je binnen een kwartiertje op tafel kunt zetten. Gebruik hiervoor niet de beste kwaliteit rund die je kunt krijgen. Ik vind het zonde om een goed stuk ossenhaas hiervoor te gebruiken. Je doordeweekse biefstuk is hier prima voor. Het vlees zal qua smaak lekkerder worden en ook wat malser. Lekker om te serveren met wat rijst en wat gesmoorde sla of geroerbakte paksoi

Benodigdheden (voor 4 personen)

300 gram rundvlees (biefstuk oid.)
3 eetlepels oestersaus
1 eetlepel vissaus
1 eetlepel sesamolie
1 teen knoflook, in plakjes
1 theelepel suiker
1 theelepel gemalen zwarte peper
Gedroogde chili vlokken, naar smaak

Bereiding

Snij je rundvlees in hapklare stukken. Meng vervolgens alle overige ingrediënten in een kom met een klein scheutje warm water. Marineer je rundvlees hier minimaal 10 minuten in. In de tussentijd kan je je rijst maken en je groentegarnituur. Laat alvast een wok warm worden. Wanneer je klaar bent om het vlees te bereiden zet je het vuur van de wokpan op de hoogste stand. Laat het rundvlees in een vergiet uitdruipen maar gooi de marinade niet weg! Als je wok licht begint te roken doe je een scheutje zonnebloem olie in de pan. Wok op hoog vuur in 2 batches je vlees tot de gewenste garing. Ik doe nooit teveel in 1 wok anders koelt de pan af en schroeit het vlees niet mooi dicht. Ik wil hem nog wat rood van binnen, dus bij mij duurde het niet langer dan een minuutje per batch. Laat het vlees vervolgens even rusten in een kom en voeg de marinade toe aan de wok, die nu op laag vuur gezet is. Laat deze een minuut of 2 inkoken. De saus zal best sterk smaken, maar samen met een groentegarnituur en rijst zal dit in balans getrokken worden. Knijp voor het serveren nog wat limoen/citroen sap over het vlees heen.

 

2 thoughts on “Vietnamees rund: Bo Luc Lac Recept.

    • Hi Aranka!

      En dan ook nog eens die oestersaus waar waarschijnlijk een hoop zout in zit. Zijn er in de natrium arme culinaire wereld ook vervangers voor dit soort producten die de smaak een beetje benaderen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s