Filipijnse Bananen Loempia: Turón de Banana

Filipijnse Bananen Loempia Turón de Banana receptVoor het eerst op mijn blog een recept van mijn moeders kant: de Filipijnen! Er zullen er nog een hoop volgen in de toekomst. In navolging op de Vietnamese loempia heb ik nu een recept van een Filipijnse variant. De traditionele loempia werd door Chinese immigranten geïntroduceerd. Deze is echter totaal verschillend, aangezien de vulling niet bestaat uit vlees of groenten, maar uit fruit.

Deze hapjes worden vaak op Filipijnse feesten op tafel gezet en zijn héél makkelijk te maken. Traditioneel wordt naast banaan ook nangka/jackfruit gebruikt. Omdat deze vrucht slecht beschikbaar is in Nederland, gebruiken wij vaak Mango als vervanger. Mango heeft niet dezelfde smaak, maar maakt de loempia net zo lekker!

Gebruik altijd bananen die goed rijp zijn! Het is ook praktischer om kleine bananen te gebruiken als je die kunt vinden. Dan heb je ongeveer net zo’n grote loempia als de hartige variant.

Benodigdheden

Loempiavellen
Bananen, gepeld en door de lengte gehalveerd.
Bruine Basterdsuiker
Mango, in dunne reepjes net zo breed als je banaan.

Bereiding

De loempia’s roll je precies hetzelfde als de Vietnamese Goi Cuon waar ik over heb geschreven.

1: Verwarm je frituurpan op 180 graden

2: Leg een loempia vel als een ruit voor je op je werkbank.

3: Rol nu je banaan door de bruine suiker en leg die precies in het midden van je loempiavel. Leg hierop je mango. Hou links en rechts minimaal zo’n 5cm open.

4: Vouw nu de linker en de rechterkant over je vulling, probeer zo min mogelijk ruimte over te laten.

5: Vouw de onderkant over de vulling heen. Weer zo strak mogelijk.

6: Maak met een kwast of je vingers het gedeelte boven de vulling nat met water. Rol nu de loempia zo strak mogelijk op. Het water zorgt ervoor dat het velletje aan elkaar plakt.

7: Frituur in batches van maximaal 5, je loempias tot ze mooi goudbruin kleuren. Het is misschien handig om er eerst 1 te proberen zodat je de frituurtijd erna makkelijker kan schatten. Frituur je ze namelijk te lang, dan krijg je wel een mooi goudkleurig jasje, maar kan je een loempia zonder vulling aantreffen, omdat die is leeggelopen tijdens het frituren.

Deze moeten zo snel mogelijk gegeten worden! Dan zijn ze op het lekkerst. Een echte zoetekauw eet deze met een karamelsaus. Ik vind deze zo lekker genoeg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s