Huisgemaakte curry pasta vind ik een van de lekkerste dingen. Het kost je echter wel een tripje naar de toko, aangezien veel ingrediënten niet standaard verkrijgbaar zijn in de gemiddelde supermarkt. Zelf stampen is heel leuk en aardig, maar het kost gewoon heel veel tijd. De blender is dan een goed alternatief, míts je blender het tot een mooie pasta weet te draaien. Het moet echt een heel glad mengsel worden, anders zit je bij het eten vezels uit je mond te trekken. Al met al vind ik het zeker wel waard één keer de moeite te doen. Ik vries namelijk het overgrote deel in. Zodra je je basis pasta af hebt, zijn de meeste vervolg recepten, heel snel en makkelijk uit te voeren.
Benodigdheden
Eetlepel komijnzaad
Eetlepel korianderzaad
Stuk of 5-6 zwarte peperkorrels
Gedroogde peper naar smaak, ik heb er 3 gebruikt, fijngehakt.
2 stengels citroengras, heel fijngehakt
Laos/Galangal stuk ter grootte van een duim. Fijngehakt of geraspt
6 Korianderwortels, vervang dit door stengels als je geen wortels kunt krijgen.
3 blaadjes kaffir limoen blaadjes/djoeroek peroet, nerf in het midden verwijderen en blaadjes fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 sjalotjes, fijngehakt
1 theelepel garnalenpasta/trassi
Bereiding
Komijnzaad, korianderzaad en peperkorrels in een pan op laag vuur even kort een minuut of 2 verwarmen zodat de smaak weer los komt. Vervolgens tot een poeder wrijven in een vijzel. Nu kan je 2 dingen doen. Traditioneel alle ingrediënten wrijven in een vijzel of in een blender tot een pasta vormen. Wil je het traditioneel doen, wrijf dan alles van de benodigdheden lijst één voor één in je vijzel. Dit duurt mij toch wel zo’n 15-25 minuten. Ga je voor de makkelijke optie. Doe dan alles in een blender, puls een aantal keer en draai dan tot een pasta. Het kan zijn dat je blender niet ‘pakt’ voeg dan een klein beetje water of kokosmelk toe, totdat het mengsel mooi draait. Zorg ervoor dat het echt een mooie gladde pasta wordt, anders proef je bij het bereiden van een curry gerecht de vezels van de ingrediënten en dat is niet lekker.
Gebruik nu je pasta zoals in het recept staat voorgeschreven. Alles wat je overhoudt kan je invriezen. Ik doe het meestal in zo’n ijsklont bakje. Zo kan je per keer pakken wat je nodig hebt.
Pingback: Thaise Mossel Curry | Ph's Kitchen