Broodje: Gerookte Kip, Bacon, Rucola, Kerrie Mayonaise

Recept Broodje gerookte kip met kerrie mayonaise, bacon en rucola

Deze variant op een broodje kipkerrie salade vind ik een heerlijke lunch om klaar te maken als je wat tijd over hebt. In het weekend bijvoorbeeld, of zoals ik op een doordeweekse dag met scriptie ontwijkend gedrag. De kip wordt eerst gepekeld. Dit komt de smaak én sappigheid van het eindresultaat ten goede. Vervolgens wordt de kip gerookt. Ik heb zelf geen rookdoos/oventje en het weer laat de barbeque niet toe. Dus rook ik voor dit recept in een wok! Super simpel. Ben je lui of heb je geen tijd smaakt dit broodje zelfs met gerookte kip uit de supermarkt en/of kerrie mayonaise van de plaatstelijke super. Voor de lekkerste resultaten heb ik het volledige recept voor een lekkere kip kerrie lunch voor je!

Benodigdheden (voor 2 flinke broodjes)

Pekelnat:

700ml water
35 gram zout
Smaakmakers: Maar net wat je in huis hebt. Ik heb peperkorrels, een pepertje, venkelzaad, citroenschil en een gekneusd teentje knoflook gebruikt. Maar dingen als kruidnagel/laurierblad/steranijs etc. kan je ook gebruiken, voeg toe wat je lekker vind!

Gerookte kip:

1 kipfilet
Handje rooksnippers (ik heb appelhout snippers gebruikt)
Aluminiumfolie

Kerrie mayonaise

5 eetlepels mayonaise
1 flinke eetlepel kerrie poeder
Citroensap
Klein sjalotje, fijngesnipperd (ongeveer 2 eetlepels)
Klein teentje knoflook, fijngesnipperd

Rest

Broodjes (op het laatst opengesneden en even kort grillen voor een krokante binnenkant)
Rucola (op het laatst aangemaakt met wat olijfolie en citroensap

Bereiding

Pekelnat:

Verwarm het water en voeg zout en smaakmakers toe. Roer tot de zout is opgelost en laat afkoelen. Doe dan de kip in je pekelnat en laat het minimaal 1 en maximaal 3 uur in de koelkast pekelen.

Kerrie mayonaise recept:

Verwarm een klein scheutje olie in een koekenpan op laag vuur en laat de ui en knoflook zweten tot ze mooi glazig worden en lekker gaan ruiken. Voeg dan je kerrie poeder toe en laat een minuutje meewarmen, zo komen de smaken uit het poeder weer tot leven. Schep je ui-kruiden mengsel in een blender en voeg de mayonaise toe. Laat de blender draaien en voeg ondertussen je citroensap toe, dit zal ervoor zorgen dat de mesjes ‘pakken’. Werkt dit niet kan je nog een klein scheutje water toevoegen en een beetje schudden met de blender. Zodra alles mooi is opgenomen zet je de mayonaise in de koelkast.

Gerookte kip:

Kijk op het pakje van je rooksnippers of ze even in water voorgeweekt moeten worden, dit voorkomt namelijk dat ze in de fik vliegen. Haal de kip uit de koelkast en pekelnat en dep goed droog (belangrijk!). Het pekelnat mag je weggooien. Nu is het tijd om de kip te roken. Pak een ruim stuk aluminium folie en leg de rooksnippers hierin, vouw dan de folie zo dicht dat er in principe geen lucht uit kan. Prik dan met een mesje gaatjes in de bovenkant van je ‘envelopje’. Doe het pakketje in de wok en leg hier een rekje bovenop waar de kip later op kan. Heb je geen rekje kan je ook iets als een stoommandje gebruiken. Als de bovenkant maar goed dicht kan met een deksel, je kan het anders ook semi-luchtdicht maken door de pan met folie af te dichten.

Zet nu het vuur onder de wok aan op middelhoog vuur. Na een aantal minuten zal je al rookontwikkeling zien, nu kan je het vuur op de laagste stand zetten. Afhankelijk van de dikte van je kipfilet zal het zo’n 25-45 minuten duren. Controleer na 20 minuten even of hij niet te hard gaat! Anders heb je droge kip. Meten is weten! Doe je dat met een kernthermometer wil je minimaal 70-72 graden hebben. Bij het rusten zal de kip rustig doorgaren tot een gewenste temperatuur van 75 graden celsius. Met een satéprikker kan je ook ongeveer de garing meten. Als je in het dikste deel je prikker stopt en er komt bij het eruithalen helder vocht uit, is de kip gaar.

Afmaken

Tijdens het rusten van de kip kan je mooi je broodje afgrillen, bacon krokant bakken en rucola aanmaken. Snijd de kipfilet in plakjes. Doe een eetlepel kerrie mayonaise op je broodje, top het met de rucola, kip en bacon. Tijd om te eten! Overigens is de kip koud ook lekker, dus mocht je wat over hebben kan je dit prima in de koelkast bewaren voor een ander lunchmoment of recept.

Advertisements

One thought on “Broodje: Gerookte Kip, Bacon, Rucola, Kerrie Mayonaise

  1. Pingback: Recept: Super Crispy, Knapperige, Krokante Chips van Kippenvelletjes | Ph's Kitchen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s