Recept: Super Crispy, Knapperige, Krokante Chips van Kippenvelletjes

Recept Super Crispy, Knapperige, Krokante Chips van Kippenvelletjes

Deel 2 van mijn kippen thema staat in het teken van het kippenvelletje! 1 van mijn favoriete dingen bij het eten van kip is namelijk het krokante velletje wat je bijvoorbeeld bij een rotisserie kip krijgt of bij gefrituurde kippenvleugels. Ik koop vaak hele kippen die ik dan ontleed in aparte stukken. Standaard laat ik alleen het vel zitten op de poten en vleugels. Ik hou dan ook altijd een heel stuk huid van de rug en borst over. Ik vind het dan ook zonde om juist dit deel weg te gooien. Met dit super eenvoudig recept maak ik vervolgens super lekkere krokantjes. Deze kun je gebruiken in verschillende recepten. Bijvoorbeeld als vervanger van knapperige bacon in sandwiches of in salades/soepen als krokante crouton vervangers. Ook kun je ze gebruiken als garnering om gerechtjes af te maken of gewoon als een guilty pleasure in je bolle mik steken.

Benodigdheden

Huid van kip, goed drooggedept met keuken papier en plekken waar veel vet zit even het vettige eraf snijden.
Mocht het zo zijn dat je nog wat dunne veertjes of delen daarvan in het vel nog ziet zitten, kan je die eenvoudig afbranden met een crème brûlée brander of wat moeilijker met een aansteker.

Smaakmakers:
Opzich is zout en peper voldoende, alleen vind ik het lekker om verschilende specerijen met wat zout en peper in een vijzel te gooien. Denk aan cayenne-, paprika-, knoflook-, poeder. Oneindige mogelijkheden, probeer ook te kijken waar je dit garnituurtje bij gaat serveren, dan kan je het smaakprofiel daaraan aanpassen.

Recept

Verwarm je oven voor op 180 graden celsius. Leg op een bakplaat een stuk bakpapier en leg hier het kippenvel zo plat mogelijk op, zodat zoveel mogelijk stukjes huid contact maken met het papier. Bestrooi de huid rijkelijk met de specerijen en dek af met een stuk bakpapier. Pak vervolgens iets relatiefs zwaars zoals een ovenschaal en leg dit op je bakplaat. Dit voorkomt dat de huid gaat krullen en dan krijg je mooie platte chipjes. Zet de plaat in de oven en zet hem voor 20 minuten in de oven. Kijk dan of ze mooi goudbruin en knapperig zijn geworden. Door het verschil in vetgehalte kan het voorkomen dat ze nog niet klaar zijn, zet ze dan nog terug voor 5-10 minuten.

Wanneer je tevreden bent haal je de bakplaat uit de oven en laat je de huid op keukenpapier uitlekken. Ze zullen nu écht knapperig worden. Maak je dus geen zorgen als ze in de oven er nog niet helemaal perfect uit zien. Gebruik zo snel mogelijk om knapperigheid te garanderen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s