Australische Pavlova met verse Aardbeien saus

Aardbei Pavlova

Speciaal voor de wedstrijd Nederland – Australië wilde ik een gerecht maken wat typisch is voor de tegenstander. De Pavlova is iets wat me gelijk te binnen schoot. Lekker knapperig van buiten en heel luchtig en zacht van binnen. Combineer dat met je favoriete fruit en slagroom en een zomers toetje of tussendoortje is geboren. Belangrijk is om de kom waar je eiwit in geklopt wordt, helemaal schoon en vetvrij te maken. Dit geldt ook voor je garde! Kwestie van goed wassen met afwasmiddel. Je loopt anders het risico dat je meringue niet lukt. De maïzena en azijn proef je niet terug in de meringue. Deze dienen enkel als stabilisator van je eiwit schuim. Moeilijk is dit gerecht verder
zeker niet! Maar je moet wel je koppie erbij houden. Voor je het weet is Tim Cahill daar om je Pavlova aan diggelen te schieten, hopelijk heb jij dan ook een Memphis Depay in de buurt, om je gerecht te redden!

‘Too long didn’t read’- lezers kunnen weer helemaal naar beneden scrollen. 🙂

 

Benodigdheden

Meringue

6 eiwitten
250 gram suiker
1 eetlepel maïzena
1 theelepel azijn

Aardbeiensaus

250 gram verse aardbeien
sap van een halve citroen
kristel suiker naar smaak

Slagroom

250ml ongezoet en ongeklopte room
suiker naar smaak
1 vanille peul (optioneel)

Garnering

250 gram aardbeien, in kleine stukjes gesneden

Recept

Verwarm de oven voor op 120 graden celsius. Klop de eiwitten vervolgens stijf. Voeg dan beetje bij beetje alle suiker toe aan je eiwitschuim. Blijf op een medium snelheid mixen totdat alle suiker is opgenomen. Dit kun je het beste testen door een beetje schuim te wrijven tussen je duim en wijsvinger. Als je geen suikerkorrel meer voelt, is alles opgenomen. Voeg dan de azijn en maizena toe en meng even door.

Je kan nu op een bakpapier je Pavlova vormen. Dit kan heel precies door je schuim in een spuitzak te doen en rondjes van groot naar klein te spuiten, of juist toefjes. Ik ben voor de wat rustiekere oplossing gegaan en heb alles op mijn bakpapier gekwakt en met een spatel een soort van ronde vorm gemaakt. Leg de Pavlova nu voor 1,5 uur in de oven en laat hem dan afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen je slagroom. Klop de slagroom lobbig en breng hem op smaak met suiker. Blijven proeven dus! Snijd de vanille peul open en schraap de merg uit de peul. Voeg je merg toe aan de slagroom en mix de slagroom tot de suiker en vanille is opgenomen. Bewaar in de koelkast.

Doe de aardbeien met een flinke scheut water en de citroensap in een sauspan op middellaag vuur. Laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Nu komt het weer aan op je proefkunsten. Iedere aardbei is anders. De een wat zuurder of zoeter dan de ander. We willen het eindresultaat niet puur zoet hebben. Het friszoetzurige van je aardbeiensaus moet de zoete slagroom contrasteren. Zorg dus dat je zoveel suiker toevoegd aan je aardbeien saus, dat het meest zure ervan af is, en het een lekker huwelijk vormt met je slagroom die je al gemaakt hebt. Proeven dus! Ben je er tevreden mee, mag je de saus pureren met een staafmixer. Zeven erna mag, maar ik vond het niet nodig.

Je bent weer bijna van me af! Leg de afgekoelde Pavlova op een mooie schaal, doe de verse aardbeien erop. Giet de mooie rode aardbeien saus eroverheen en maak het af met wat toefjes slagroom. Gelijk eten! Anders wordt je Pavlova zompig. Wil je dit gerecht van te voren maken, wacht dan tot het allerlaatste moment met samenstellen.

Zoals altijd zijn foto’s welkom! Als bericht via Twitter, Facebook, Comment hier of op welke manier je mij kan bereiken. 🙂

 

Too long didn’t read?

Klop de eiwitten stijf en voeg de overige ingredienten toe. 120 graden. 1,5 uur. Afkoelen. Aardbeien saus ingredienten in een sauspan. Pureren. Slagroom opkloppen. Dessert bouwen. Schranzen maar!

 

Leave a comment